Visning av Hempas Bar - 1 Nov - Gratis

 


Passa på att se en Alingsås klassiker!

hempweb

Hempas Bar

 

Det är i en svensk småstad på 1950-talet.

Den 14-årige Killes storebror Helge har varit till sjöss och i Amerika. Han har hoppat av i Norge efter en påstådd blindtarmsinflammation. Han kommer hem till sin tjej Birgitta.


Biljettsläpp: Tis 16/10. Endast i kassan.
Biljetterna är gratis.
Max 2 biljetter per person.

Visning:  Vi håller visningen dagen innan vår 80års-dag.
Torsdag 1 Nov kl: 18:30

Drama
Åldersgräns: 11år (7år med vuxen)
Läng 1 tim 44min

 

OBS!
Filmen är inte släppt i Sverige. Vi kommer visa en Norsk utgåva på VHS.
Bilden är något suddig och mörk. Ljudet kan hoppa på något ställe.
Filmen är textad på Norska.

 

 

 

hemp1hemp0

 

 

Bakgrundshistoria:

F d industriarbetaren Bosse Andersson (f 1945) gjorde sig i mitten av 70-talet bemärkt som en ny, lovande TV-dramatiker med de vardagsrealistiska styckena "Offside" och "Liv". Han vände sig också först till TV med manuskriptet "Kille", en historia med självbiografiska drag från hans ungdom i Alingsås, men ville hellre se den som film och skickade därför ett manuskript till producenten Bengt Forslund på Filminstitutet i maj 1976. Forslund blev omedelbart förtjust i detta originalmanus, i vilket han såg en svensk motsvarighet till de vid denna tid populära 50-talsfilmerna, till exempel Sista natten med gänget (1973), och vände sig till regissören Lars G Thelestam som även han blev intresserad. Redan i juni skrevs ett optionskontrakt med författaren.

Platssökning (i Alingsås) och budgetering gjordes på eftersommaren, och sedan filmen hade fått produktionsgaranti i början av september, stod det klart att den skulle kunna spelas in redan våren 1977 -- dock utan produktionsstöd från något av de stora bolagen.

Filmen hade nu döpts om till Hempas bar.

 

Inspelningen genomfördes planenligt och något under budget 4 april -- 9 juni 1977 (totalt 40 inspelningsdagar, varav 25 "på plats" i Alingsås). Killes hem och Hempas bar spelades dock in i Filminstitutets ateljé.

Även efterarbetet gick smidigt, och jämnt ett år efter produktionsbeslutet fick filmen urpremiär i Alingsås 23 september 1977. Dagen därpå gick den upp i Stockholm och Göteborg.

Mottagandet i Stockholm blev rent nedgörande. Att det var bättre i Göteborg och lysande i Alingsås hjälpte inte. Filmen försvann snabbt från repertoaren (under 15 000 besökare).

Svenskabio.se

Svenska Bio är kedjan som driver Sagabio i Alingsås. Företaget startades i början av 1900talet och har idag 40+ biografer i Norden. Ta en titt in på hemsidan för mer information. Samt missa inte den nya delen "min biograf" där ni kan se vårt utbud enkelt och övergripande.
www.svenskabio.se